Fel mat

Allergiupproret kommer i kontakt med en mamma från Kungsbacka kommun, en mamma som ber om råd för att komma vidare efter flera allvarliga incidenter där hennes allergiske son serverats fel mat i förskolan. Hittills är detta ingen ovanlig historia, många föräldrar vittnar nämligen om hur deras allergiska barn får fel mat på förskolan och i skolan. Föräldrar berättar att deras barn drabbas av allergiska reaktioner, många gånger upprepat, p.g.a. brister i specialkost och i felaktig hantering av specialkost, men även p.g.a. att barnen får annan mat än den för dom avsedda specialkosten. Det här är misstag som sker alldeles för ofta, faktiskt dagligen i Sverige. Allergiker kan inte känna sig trygga. Det här är något som Sveriges ledande allergiexperter vet om sedan länge. Skillnaden och det som är än värre i det här fallet är att pedagogerna med flit gett barnet fel mat, inte en utan flera gånger.

William är 5 år gammal, eller BARA 5 år gammal som vi egentligen skulle vilja säga. Han är drabbad av flera födoämnesallergier, däribland mjölkproteinallergi. Förskolan är väl informerad och bör vara väl införstådd i vad detta innebär. Förskolan har gjort en handlingsplan utifrån allergin och William, han har specialkost från köket.  Han har gått på samma förskola i flera år nu men ändå serveras han fel mat, och nu har det dessutom visat sig att detta inte är ett misstag utan ett medvetet val från pedagogerna. Det har visat sig att William serverats både vanlig mjölk och yoghurt med innehåll av mjölkprotein trots att kosten enligt handlingsplanen ska vara strikt och HELT fri från just detta. Pedagogerna borde verkligen veta. Så… varför får William fel mat?

Williams eget fel?

Försvaret som pedagogerna använt sig av är att William själv plötsligt uppgett att han visst tål vanlig mjölk och vanlig yoghurt. Trots en handlingsplan och tydlig information som säger annat väljer pedagogerna då, helt utan att ifrågasätta, dubbelkolla eller ens tveka, att servera denna 5 åriga pojke fel mat helt baserat på hans egen utsaga. William får förstås reaktioner redan första gången. Ändå upprepas händelsen. Om och om igen.

Mamman försöker att tala pedagogerna till rätta men pedagogerna menar bestämt att de måste kunna lita på William, en 5 årig pojke, och hans ord. Ett vidare ifrågasättande av hanteringen mottas bort. Mamman får därför vända sig till förskolechefen för gehör. Men inte här heller finns mycket förståelse att inhämta. Istället ställs nu William till svars för sina ”lögner”, pedagogerna attackerar William på förskolans gård vid hämtning, inför vittnen. Man ifrågasätter varför han ljuger och man menar fortsättningsvis bestämt att det är William som ska hållas ansvarig, han och hans 5 år gamla tankar och utsagor ska hållas ansvariga för att pedagoger, utbildad förskolepersonal, brutit mot handlingsplanen för ett allergiskt barn. William ska hållas ansvarig för att pedagogerna serverat honom fel mat, om och om igen.

Varför ”ljuger” en 5 åring?

Är det någon pedagog som istället kunde prata med William och hans mor? Prata om allergin? Vad är det som händer? Varför säger William nu plötsligt så här? Hur går vi vidare? Kanske kunde man fundera, varför säger William plötsligt att han inte är allergisk? Kanske är det en önskan? Som att kunna flyga? Kanske önskar William att han slapp vara allergisk? Eller…. Låter pedagogerna barn som påstår sig kunna flyga bara hoppa från taket? Är det William, 5 år gammal, som gjort ”fel” eller är det kanske pedagogerna som borde ha följt handlingsplanen och som nu helt uppenbart bör omvärdera sitt förhållningssätt?