Flera allergier

Alva är en helt vanlig, eller egentligen inte alls vanlig, tjej. Hon är en alldeles underbar och superljuvlig liten sprallig och bestämd tjej. Hon är också allergisk. Hon diagnostiserade med allergier i 4 årsåldern. Alva har nämligen alltid varit liten, kanske lite för liten. Hennes tillväxtkurva planade tidigt ut och trots flera års försök med detektivarbete kom man till en början inte fram till vad det rörde sig om. Först efter längre tids detektivarbete och ett gott samarbete mellan både familj och sjukvård kom man fram till att Alva är allergisk mot vete, havre, råg, korn, fisk och även mot en del pollensorter. Med en kost fri från detta började hon sakta men säkert bli bättre. Tillväxten tog fart och dessutom blev hon av med dom envisa eksemen och den besvärliga klådan som hon tidigare haft. Plötsligt, som om det vore magi, försvann också all den ledvärk, det magonda och förstoppningen som barnavårdscentralen länge hade påstått var normalvariation. Även detta berodde uppenbarligen på allergin.

Förskolan

Allt var frid och fröjd. Alva fick bara symtomfri. Ett tag. Plötsligt kom symtomen tillbaka, men bara ibland. Återigen som om allt vore magiskt kunde Alva gå från symtomfri till plågad av smärtor, klåda och utslag nästan från dag till dag. Mamma såg snabbt sambandet: FÖRSKOLAN. Inte varje dag, men åtminstone varje vecka kom Alva hem med utslag, hon började matvägra och hon grät och rev sig om nätterna. Åter hemma återhämtade hon sig efter ett par dagar. Varje helg, lov och annan ledighet var en fröjd. Varje förskoledag orsakade en rädsla och dessutom alldeles för ofta därefter en plåga.

Mamma började fråga personalen. Hon började med pedagogerna, men fick inget gehör. Därefter gick hon till rektorn, inte där heller något gehör. Serveringsköket hade inga svar att ge och tillagningsköket vägrade ge svar på frågor. Alla tog mammas frågor som ett hån, alla kände sig kränkta och besvikna på hennes antydda misstankar. Alla försäkrade mamma om att Alva fick rätt mat och att maten ALDRIG innehöll något som hon inte tålde. Alla avfärdade mammans misstankar.

Felsökning

Istället fick Alvas mamma bli alltmer strikt hemma, leta efter egna misstag. Leta efter nya allergier. Men faktum kvarstod. Hemma var Alva symtomfri. På förskolan blev hon sjuk. Mamma fortsatte sin strid. Hon bad dom ta bort play doh-leran med innehåll av vete, hon fortsatte att ringa köket och framförallt frågade hon upprepat om förskolan och köket verkligen förstod att Alva var ALLERGISK mot vete, havre, råg och korn och därför INTE klarade av vanliga glutenfria produkter med innehåll av vetestärkelse vilket en hel del glutenINTOLERANTA klarar. Återigen, inget gehör.

Dagarna, veckorna och månaderna gick. Alvas symtombild fortsatte och förskolan fortsatte trots veckovisa samtal med mamman att avfärda att dom någonsin skulle ha misstagit sig. Detta trots att Alva berättar att hon serverats sin mjölkallergiska bordsgrannes havredryck till måltidsdryck, att hon inte fått en egen kantin varje dag, att hon ätit bulgur och couscous (med innehåll av vete) tillsammans med sina förskolekamrater. Hon får dessutom flera gånger SJÄLV säga åt pedagogerna att hon inte tål fisk när dom är på väg att servera. Fortfarande vägrar personalen ge mamman svar på innehållet, dom vägrar att bekräfta det som högst troligt är sanningen, att Alva får mat hon inte tål på förskolan. Upprepat svarar man enbart: ”hon får rätt mat”, trots att dom inte heller vill berätta vad den rätta maten består av.

Får nog och visade sig ha rätt

Under desperata dagar väljer mamman t.o.m. att skicka åtminstone eget bröd åt Alva, framförallt med tanke på att brödet som Alva beskriver att hon äter på förskolan enligt mamman inte verkar stämma överens med dom varianter av köpebröd som Alva borde kunna äta. Alvas mamma får nog. Hon slår ett samtal till miljökontoret. Och HÄR, här får hon gehör. En anmälan tas emot. En inspektion görs. Omedelbart finner man åtminstone ett fel, ett stort och tydligt fel. ALLT bröd som Alva serveras, det som ligger i ett eget frysfack, det frysfack som Alvas mamma upprepat bett om att få inspektera men vägrats. Allt det brödet innehåller vetestärkelse, vete vilket Alva är allergisk mot. Alva HAR ALLTSÅ fått fel mat på förskolan HELA den här tiden. Alvas mamma hade rätt. Miljökontoret fullföljer inspektionen, rapporterar till mamman och lämnar en tillbudsrapport åt förskolans rektor. Fortfarande, flera veckor senare, har varken Alva eller Alvas mamma fått en ursäkt. Hur ska Alvas mamma nu kunna lita på dom personer som ska ansvara för Alvas omvårdnad under dagarna när mamma är på jobbet?